Футбол для всіх, футбол об'єднує, сумщина процвітає
+38 0542 650-442
home
Асоціація Футболу Сумської Області
Офіційний сайт - ffs.sumy.ua

ФутТайм від Грирігія М.Реви.

ФутТайм від Григорія М.РЕВИ. Випуск 65.

Вітання  

       Днями троє ветеранів футболу, які грали в командах області, а також наш земляк воротар «Динамо» Ю-19  відзначили свої Дні народження.   «ФутТайм» і АФСО щиро вітають їх з пам’ятними подіями у житті. Всім – здоров’я, щастя і добра на многіє літа, а динамівцю – успішної надалі кар’єри і якомога швидше заграти  в основі  одного з лідерів українського футболу!!!

Олександр  ЄвтуШОК:     А тренерам «Динамо» відмовив…

         У колекції захисника три бронзові медалі.  Першу з них отримав  в охтирському «Нафтовику», який у  першолігових перегонах Другого чемпіонату України показав третій результат. Тоді Олександр забив і перші свої два м’ячі. А перед  цим  зіграв 8 матчів у  Вищій лізі дебютному весняному чемпіонаті України.  За час виступів на професіональному рівні  323 рази виходив на поле і відзначився 19  влучними ударами ( з  них у Вищій лізі 177 і 13 – відповідно).   Олександру  Васильовичу  виповнилося 53 роки.

       ПІСЛЯ «Нафтовика»  грав у краснопільському «Яворі», потім – перебрався у львівські «Карпати», куди його запросив Мирон МАРКЕВИЧ. Виявляється,  тренер уважно стежив за грою  Олександра, коли той  ще був  у наших командах.

       -Як я зрозумів з розмови з Мироном  Богдановичем, він розраховував  на мене як на гравця основного складу, – згадував пізніше О.ЄВТУШОК.-  А для мене дуже важливо відчувати, що тренер в мене вірить, і що я потрібен команді. Тому вирішив прийняти пропозицію «Карпат»,  тренерам  «Динамо», які  кликало під свої кольори, відмовив. Уже за два тижні  у Львові почувався так, немов  би жив там вже багато років.

                                                                              

ФОТО з ІСТОРІЇ. Олександр ЄВТУШОК у складі “Карпат».

      Олександр відразу влився  в колектив  і став незамінною його частиною. У першому «карпатівському» сезоні, ще вчора гравець першої ліги, провів 33 матчі  і відзначається трьома голами. Саме він приносить «Карпатам» перемогу у домашньому єврокубковому матчі проти «Шелбурна».

       – Гол у ворота «Шелбурна» запам’ятався  на все життя, – продовжив Олександр. – Ігор Плотко виконав передачу верхом  і  я, підключившись до атаки, у високому стрибку впіймав м’яч у верхній точці і головою переправив його у сітку. Емоції, які тоді пережив, передати словами важко – це треба пропустити через себе.  Після такого успішного сезону  Олександру довіряють капітанську пов’язку. І наступного сезону  капітан він видає прекрасну гру,  отримує виклик збірної України і в матчі  з командою Литви дебютує. Потім було  ще 7 поєдинків, з яких 6 кваліфікаційні до Євро-96.

      У складі «Карпат» Олександр став бронзовим призером, був фіналістом розіграшу Кубка України, де львів’яни  поступилися «Динамо». «Бронзу»  отримав і в складі «Дніпра». Був у кар’єрі  захисника  і виступ в англійському  «Ковентрі Сіті». Олександр став першим українцем в АПЛ, дебютував у матчі проти «МЮ». Контракт з «Ковентрі Сіті» підписав  на 3,5 роки. За українця заплатили 800 тисяч фунтів стерлінгів. Однак, англійський клуб і «Дніпро» так до кінця не закрили фінансові питання. Це впливало на Євтушка. «Мені частенько із запізненням виплачували зарплату. Та й травми переслідували. Тоді шкодував, що не залишився в Англії, а нині вже не шкодую, – говорив Олександр в 2011 році. – Але спогади про той період приємні. Просто мій організм не зміг адаптуватися до тих навантажень, які були в «Ковентрі», – пояснив Олександр в інтерв’ю газеті «Команда». – Вони істотно відрізнялися від тих, які були в українських командах.  Ввійти в їхню колію дуже непросто.  І коли стан здоров’я погіршився, в «Ковентрі» вирішили позбутися від мене. І все ж рік, проведений в Англії, був корисним як у пізнавальному плані, так і в ігровому».

      В «КС» Олександр зіграв три матчі. Повернувшись  додому, продовжив грати  в «Карпатах». А завершував свою  11-річну професіональну кар’єру  гравець  у київському ЦСКА. Як зізнався Олександр, сенсом його життя є служіння Богу.

       МАТЧ з ІСТОРІЇ. Чемпіонат України  1992/1993. Перша ліга. 15 тур. «ЗАКАРПАТТТЯ» (Ужгород) – «НАФТОВИК» (Охтирка) – 0:1.  20 жовтня. Стадіон «Авангард». 1000 глядачів.
     «ЗАКАРПАТТЯ»:   Васютик, Моісеєнко (Губані, 70), Міщенко, Якубик, Присташ, Решко, Калашников, Когутич, Ткаченко, Хмель, Медвідь. Тренер: Ю.Чирков.
      «НАФТОВИК»:  Прохоров, Євтушок, Захаров (Горох, 39), Піскун, Сухарєв, В.Єрмак, Попович, Шуршин (Леш, 72), Грачов (Денисенко, 46), Задорожний (Чирва, 85), Липинський. Тренер: Г.Макаров.
       Гол: Євтушок (2).
       Попередження: Леш (82).

Сергій СЕРЖЕНКО:  Триразовий переможець Другої ліги

      44-й День народження відзначив екс-півзахисник  Сергій  СЕРЖЕНКО.

     ПРАКТИЧНО вся його активна  професіональна кар’єра пройшла в командах нашої області – в Сумах, Краснопіллі  і Охтирці .  У Сумах (в «Агротехсервісі») він розпочинав  шлях у великий футбол, у Сумах, у команді  городян, і  завершував сумський етап виступів.  Тоді городяни виграли змагання у Другій лізі і повернулися до Першої.  А  роком раніше таке зробив і «Нафтовик».  За 8 «домашніх» сезонів Сергій провів 70 матчів і забив 4 м’ячі (всі за команди обласного центру).

      Ще один сезон він провів  у складі івано-франківського «Прикарпаття» та його дочірній команді  «Лукорі » із Калуша. З ним також  виграв друголігові перегони.  Надалі Сергій  продовжував кілька  років грати за аматорський колектив з Ніжина  та команди ветеранів.

     На професіональному рівні  взяв участь у майже 90 матчах, в яких відзначився 5 разів.

ФОТО з ІСТОРІЇ. «Нафтовик» -2001. Сергій СЕРЖЕНКО у середньому ряду  сьомий зліва направо.

     МАТЧ з ІСТОРІЇ. Чемпіонат України 1993/1994. Друга ліга.  «ЯВІР» (Краснопілля) – «НАФТОХІМІК « (Кременчук) – 2:1. 14 жовтня. Стадіон «Колос». 1500 глядачів.
      «ЯВІР»:  Симакович, Єрмак, Дем’янець (Рец, 46), Танасюк, Садовой, Лютенко (Листопадов, 15; Лазарко, 78), Дієв, Любимов (Лихачов, 40), Самолюк (Пронін, 32), Богач, Пестряков. Тренер: В.Душков.
      «НАФТОХІМІК»:  Боженко, Сусик, Селезньов, Недяк, Христенко (Поляков, 55), Прокопиненко, Коломієць,  Лінін (Соловей, 65), Мурадян (Бережний, 57; Піддубний, 85), Лупинос, Бояр. Тренер: М.Бєлих.
      Голи: Пестряков  (10 – з пенальті),  Пронин  ( 51),  Селезньов  ( 55).
      Попередження:  Любимов  (25),  Селезньов  ( 51).

Сергій ПРОНІН: «Явір» і «Нафтовик» – мої команди

      Із 11 своїх професіональних років  8 (порівну) він провів, граючи за краснопільський «Явір» і охтирський «Нафтовик». Сергій Васильовичу відзначив 51 День народження.

      ДО ПРИХОДУ в «Явір» у складі команди «Синтез» з Армянська  (місто, в якому народився)  19- річний  Сергій став чемпіоном Криму.  У нашій команді  з’явився  наприкінці Першого чемпіонату України, яка  виступала  у Перехідній лізі. Перший матчі провів із «Дністером» із Заліщиків. Тоді краснопільці на мажорі завершили  виступ, здобувши путівку до Другої ліги. Не останню роль відіграв і дебютант «Явора».  За три сезони  наші футболісти стали бронзовим призером і виграли змагання. На рахунку Сергія було 102 матчі і 11 забитих м’ячів. Деякі з них вирішували підсумок зустрічі на користь його команди.

      Затим Сергій  вирішив спробувати свої можливості у  Другому дивізіоні чемпіонату Росії, виступаючи за «Спартак» з Нальчика.  З ним виграв  зональні змагання, але  на цьому все й завершилося. На горизонті з’явилися вищолігові львівські «Карпати». Але й тут довго не затримався, провівши у сього 5 матчів. Не вдалося зачепитися і в луцькій «Волині». Знайшов себе  в «Нафтовику», в якому прописався на 4 сезони.  Тут він зіграв найбільше матчів (120). З ним  став переможцем друголігових перегонів. В Охтирці Сергій і завершив свою професіональну кар’єру, яка склала  280 матчів і  14 м’ячів.  Знайшов себе  гравець, як тренер. Він працював у тренерському  штабі «Явора»,  з дитячим і дорослими командами, а також тренував  юнацьку збірну Криму.

     МАТЧ з ІСТОРІЇ. Чемпіонат України 1993/1994. Друга ліга.  «ЯВІР» (Краснопілля) – «НАФТОХІМІК « (Кременчук) – 2:1. 14 жовтня. Стадіон «Колос». 1500 глядачів.
      «ЯВІР»:  Симакович, Єрмак, Дем’янець (Рец, 46), Танасюк, Садовой, Лютенко (Листопадов, 15; Лазарко, 78), Дієв, Любимов (Лихачов, 40), Самолюк (Пронін, 32), Богач, Пестряков. Тренер: В.Душков.
      «НАФТОХІМІК»:  Боженко, Сусик, Селезньов, Недяк, Христенко (Поляков, 55), Прокопиненко, Коломієць,  Лінін (Соловей, 65), Мурадян (Бережний, 57; Піддубний, 85), Лупинос, Бояр. Тренер: М.Бєлих.
      Голи: Пестряков  (10 – з пенальті),  Пронин  ( 51),  Селезньов  ( 55).
      Попередження:  Любимов  (25),  Селезньов  ( 51).

Денис ІГНАТЕНКО: В очікуванні дебюту в основі

       Виповнилося 20 роікв воротарю  «Динамо» Ю-19 Денису ІГНАТЕНКУ. 

                                         

Радість одна на всіх. Після  перемоги  над  «Депортіво».

      У ДЕЯКИХ джерелах в Інтернеті повідомляється, що Денис є  вихованцем  ФА «Динамо». Але на 100 відсотків це не відповідає дійсності.  Денис – уродженець Стецьківки  Сумського району. А першим тренером його  був не якийсь там  лакуза, а людина, яка не «рисується», а робить свою справу. А кому з часом світитиме звання заслуженого… вирішуватиме Денис. Я відверто не розумію таких тренерів, як вже зараз хочуть «примазатися»… Та якби там не було, Денис у «Динамо» вже кілька років. Хай і не в основі, але на підході  до неї. Тож є надія, що  він стане  шостим уродженцем Сумщини, який  заграє в основі «Динамо». Дебютував за «Динамо» Ю-19 21 серпня 2000 року у матчі з «Олімпіком» (4:3).

     Першим «відкрив» чи «знайшов»  Дениса тренер ДЮСШ Сумського району Микола ДЕРЕВ’ЯНКО, згодом хлопчина навчався у ФЦ «Барса» у В. КОРНІЄНКА. Але говорити, що Денис був вихованцем ФЦ, як і ФА, – це, як мінімум, не чесно і не повага до колеги. Згадаймо, ситуацію навколо О. ГУСЄВА. Всім хочеться  слави, але… треба мати совість  і порядність. На жаль,  по-сумськи  це зовсім інше. Час розсудить…

      Під час навчання у ФЦ «Барса» Денис із захисника  перекваліфікувався у  воротаря. Тут треба віддати належне тренеру ФЦ. Граючи за «Барсу» на турнірах, кілька разів юнака називали кращим воротарем. Коли став  «динамівцем»,  швидко заявив про себе. Приміром, у матчі Юнацької ліги чемпіонів  Ю-19 з «Депортіво» відзначився в серії післяматчевих пенальті. Ось що тоді сказав президент ФК «Динамо» Ігор СУРКІС: –  Ігнатенко – молодець,  впорався зі своїми емоціями. Тому що пропустити такий курйозний м’яч – можна розчаруватися, втратити концентрацію. Але він зібрався, молодець. Врятував і команду, і  себе. Він  сьогодні один із героїв матчу.

      Погодьтеся, приємно чути такі слова. За час виступів за «Динамо» в чемпіонатах ДЮФЛ  і Ю-19  Денис провів 74 матчі, пропустивши 54 м’ячі. .З нинішнього  сезону Денис почав вже потрапляти у заявку першої команди. Чекаємо його в основі! Чому пан ЛУЧЕСКУ боїться  або не бажає випустити юнака хоча б на кілька хвилин, аби Денис відчув свою причетність до «Динамо»…

     Напередодні підготовки до нового сезону Денис завітав на ФЦ «Барса»». Він зустрівся з юними футболістами, розповів їм про кроки у футболі, а на згадку подарував  свою футболку.

Як це було                

Перший автограф «Електрона»

        В останніх числах грудня 1991 року (32 роки тому) відбувся фінальний етап Першого Відкритого чемпіонату області з міні-футболу на призи газети «Сумщина».

      «ПЕРШОПРОХІДЦЯМИ» стали  11 команд. Відбіркові матчі пройшли у Шостці і Сумах .Очікувалося, що за нагороди  змагатиметься 8 колективів, але  3 не приїхали до Ромен, де і відбулися вирішальні поєдинки. Разом з господарями – футболістами «Електрона» грали  «Імпульс» і «Свема» з Шостки,  білопільський «Авангард» і «Нива» з Тростянця.

     Як і очікувалося, першими чемпіонами стали гравці “Електрона».  Всі матчі пройшли за їхньої відчутної переваги, вони завершувалися з двозначними рахунками. Підопічні Олександра КВАШІ  обіграли  «Імпульс» -13:5  (5 м’ячів забив Олег ШЕСТАКОВ), «Свему» – 10:3 ( 5 – Олександр  ХАНДОХІН), «Ниву» – 18:4 (по 4 рази відзначилися  Юрій ТАТАРКІН і Олександр ХАНДОХІН) і «Авангард» –  19:4 ( 6 влучних ударів зробив Юрій ТАТАРКІН). У матчі «Свема» – «Імпульс»  визначалися  призери, кому якого ґатунку  дістануться  медалі. Підсумкові  3:3 влаштувало «свемівців», бо у них виявилася кращою різниця м’ячів. Їм вручено срібні нагороди.

                                        Підсумкова таблиця першого чемпіонату

  ВНПМО
 1.«Електрон»460 – 168
 2.«Свема»21127 – 175
 3.«Імпульс»21119  –  185
 4.«Авангард»1312 –  423
5.«Нива»410 –   35

Команди – призери отримали грошові винагороди. Футболісти нагорогоджені пам’ятними призами газети «Сумщина». Кращими  гравцями названі:  воротар  Володимир ЛОЗОВИЙ («Нива»), захисник –  Володимир ВАСИЛЬЦОВ («Свема»), нападник – Олег ШЕСТАКОВ («Електрон»). Кращим бомбардиром, забивши  13 м’ячів, став Юрій  ТАТАРКІН («Електрон»).

Актуально        

Що таке  ВЕЛИКИЙ футбол

    

«Міський футбол сьогодні увагою маститих  не користується. Гравці команд  майстрів  і поняття не мають, як грають, чим живуть їхні спадкоємці.  Так званий «великий футбол» втратив зв’язок з масовим футболом.  Антей відірвався від землі.  А масовий він, по суті справи, і є ВЕЛИКИЙ футбол. Батьки і діти повинні жити однією сім’єю, інакше розірветься зв’язок поколінь».

                                                                   Андрій СТАРОСТІН – заслужений майстер спорту СРСР з футболу.

                                                                                                  (З його книги «Повість про  футбол», 1972 р.).