Футбол для всіх, футбол об'єднує, сумщина процвітає
+38 0542 650-442
home
Асоціація Футболу Сумської Області
Офіційний сайт - ffs.sumy.ua

ФутТайм від Григорія М.Реви.

«ФутТайм» від Григорія М.РЕВИ.  Випуск 157.

  У  випуску: 

— Вітання ветерану футболу.

 —Відверто  з  Олександром  КВАШЕЮ.

 —Хто буде суперницями «Барси». 

— Прийшов Антон і «Лехія» почала вигравати? 

— Чемпіонат області-2024: статистика знає все.

 

Вітання 

Олександр СЕМЕРНЯ: Грав  по висхідній

 

За свою 20-річну кар’єру  він пограв у чемпіонатах СРСР  і  України, пройшовши в три етапи становлення  у командах юнаків, майстрів і аматорів. Він був трудоголіком на полі – зазначив у розмові  екс-воротар  сумського «Фрунзенця» Сергій КИРІЄВСЬКИЙ, з яким вони  останні  4 роки  складі грали у Другій лізі  чемпіонату СРСР. Тоді Олександру  було 20 років. А 21 вересня  ветерану футболу Олександру В’ячеславовичу виповнюється вже 61.

 

 

    ФОТО з АРХІВУ. 11 листопада 1982 р. Олександр СЕМЕРНЯ  (у першому ряду –  другий праворуч) у складі «Ливарника» після товариського матчу у Ромнах із «Сільгосптехнікою» (0:0).

 

ОЛЕКСАНДР – вихованець тренера Володимира БОЙЧЕНКА. Готуючи юнацьку збірну області, на  півзахисника  він  зробив особливу ставку. І не помилився. Сашко не підвів. І в тому, що команда  виграла Кубок України  і  стала   срібним призером  республіканської першості серед  юнаків – значна заслуга О. СЕМЕРНІ.

Олександра разом з В’ячеславом  ВАСЄКОЮ викликали до  юнацької збірної СРСР  (вони були першими представниками  Сум)  на участь  у Фінляндії  у міжнародному турнірі, де розігрувався Кубок Хельсінкі.  Додому юнаки повернулися бронзовими призерами.

Тож закономірно, що їх, яким було по 17 років,  взяли до команди майстрів  сумського «Фрунзенця».

-З кожним роком Олександр прогресував і додавав у майстерності, –  згадує Сергій КИРІЄВСЬКИЙ. –  Це відзначали  тренери  команди, аналізуючи зіграні нами  матчі . Швидко  він став гравцем основного складу.  На полі був завжди  у центрі подій. Виділявся  хорошим баченням поля, умінням  віддати  точний пас, добре «читав» гру, вміло підключався до атак, сміливо вступав у боротьбу із суперниками, не звертав увагу на травми, які його часто переслідували.  І якби  вдалося команду в Сумах зберегти, впевнений, Олександр сповна розкрив би свій потенціал.  Він хотів  грати в рідному місті, у своїй команді.  Згодом він ще два сезони виступав  за ФК »Суми» і «Агротехервіс», який після сезону 1995/1996 вилетів з Другої ліги. «Зав’язав» з майстрами і гравець. Загалом за  6 років  провів майже 180 матчів  і забив 3 м’ячі.

Заявив  Олександр про себе  в аматорському «Фрунзенці» у розіграші Кубка України. В обох матчах з павлоградським «Космосом» (1:0) і полтавською «Ворсклою» (1:3) він забив м’ячі (див. Матчі з історії).

Завжди був на видноті Олександр, коли впродовж 10 років  виступав за аматорські команди  Сум в обласних і всеукраїнських змаганнях.  У складі «Автомобіліста» став чемпіоном і  2-разовим володарем Кубка області та  бронзовим призером   першості Укрради ДСТ «Спартак», з «Хіміком»  двічі вигравав  Кубок Сумщини,  з  «Ливарником» був чемпіоном, а з  «Будівельником» – призером обласних перегонів. З цими командами  грав у чемпіонаті України серед КФК.  З «водіями» посів 3-є місце в групі, а  з «хіміками» був двічі четвертим.  Кар’єру завершував у 32  роки  після виступу за  пархомівський «Кристал», з яким став  срібним призером  чемпіонату і  був  фіналістом розіграшу Кубка Харківської області.  На аматорському рівні  Олександр зіграв майже 200 матчів і забив  з півсотні м’ячів. Були  в  активі  ще виступи  і голи за команди ветеранів  Сум.

 

         МАТЧ з ІСТОРІЇ.  Кубок України 1995/1996. 1/128 фіналу. «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – «КОСМОС» (Павлоград) – 1:0. 1 серпня 1995 р.  Стадіон «Авангард».  1000 глядачів. 4-й арбітр: Шапошник Сергій (Суми)
«ФРУНЗЕНЕЦЬ»:
   Таранушенко,  Шелехов,  Гриценко, СЕМЕРНЯ, Бездідько,  Лушпа (Ткаченко, 46),  Стеценко, Вас. Іваненко,  Бакузов ( Сербін, 46),  Бобух,  Загорулько.
«КОСМОС»:  Бєлов,  Цокур,  Гревцов,  Чалий (Цокур, 46),  Головір,  Булгаков,  Гречка, Трофимюк,  Демиденко ( Боженар, 82),  Чуяс, Астраханцев.
       Гол:  СЕМЕРНЯ  (75)
Попередження:  Чалий (38),  Астраханцев (55),  Шелехов (58), Вас. Іваненко (78).  Вилучення: Чуяс (70).

 

Цитата   

      

Як у  театрі режисер, в оркестрі диригент, так і у футбольній команді тренер визначає  обличчя гри. Але у президента клубу погляди на неї  можуть бути іншими,  у гравців – свої.  І тоді, як не  бийся, нічого від нього  не отримаєш.  А в тренерській долі це нерідко й буває – воза  починають тягнути лебідь, рак і щука.

                                                                              Михайло ФОМЕНКО – заслужений тренер  України, заслужений майстер спорту СРСР,  володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА, багаторазовий  чемпіон і володар Кубка СРСР.

 

Відверта розмова

   Олександр КВАША:  Футбол для влади, як більмо на оці

 

      Роменський район, мабуть, єдиний в області, де  проводилися чемпіонські перегони. Цьогорічні  були присвячені пам’яті  президента ФК «Агробізнес-ТСК»  Геннадія СВІРСЬКОГО, який передчасно пішов із життя. 

    Про те, як  вони проходили, чому  знявся  з чемпіонату області  «Колос» із Василівки, коли  ми знову побачимо  «Електрон» на обласній арені – про це і не тільки у розмові з головою Асоціації футболу Роменського району, президентом ФК «Електрон»  Олександром КВАШЕЮ.

 

                            

 

НАРАЗІ  робоче місце Олександра  Дмитровича на стадіоні. Разом зі своїм помічником вони вже місяць займаються облаштуванням і фарбуванням  трибун.

-Хочеться  привести  стадіон до нормального вигляду,- говорить  він.-  Замінили дошки  і понівечені  пластикові сидіння. У нічні години на стадіоні полюбляє «відпочивати» молодь. Перебуваючи під кайфом, забуває  про гальма. Вони знищили 147 крісел і 68 розбили вщент. Наразі стадіон  у нас, як прохідний двір, хоча є сторож, але чим він займається у нічний час  – сказати важко.

     -Зважаючи на ситуацію, чи важко було  організовувати і проводити  змагання і з  якими проблемами  довелося  зіткнутися?

-Скажу відверто, проблеми були.  Впливав людський фактор, війна, ситуація в країні.  Але спільними зусиллями вдалося виробити єдину  програму  і, я вважаю, на  пристойному рівні  провести  чемпіонат.  Грало 8 команд, на 4 менше, ніж торік.  Для прикладу скажу, що минулого сезону  в сусідньому  Лохвицькому районі   Полтавщини  виступали 12 колективів, нині змагалося лише  5.

У чемпіонаті  нагороди виборювали  3 представники колишнього  Недригайлівського району, 2 – Липоводолинського і 3 – з Ромен  та  району.  У більшості  поєдинків  йшла запекла боротьба, особливо за участю  футболістів  ФК «Колядинець»,  тернівського «Космоса»,  василівського «Колоса» і «Агро-Долини».  Скажу: «Динамо» і «Шахтар» відпочивають. Бронзовим призером  став «Колос», а ось  кому дістанеться чемпіонський титул  визначиться у заключному матчі у Тернах, де «Космос» прийматиме  команду з Колядинця. Вона, до речі,  виступає  без поразок і на  одне очко випереджають  суперників. Першу очну зустріч  вони  завершили – 1:1. Все вирішиться у неділю, 22 вересня.

А головною  для нашої Асоціації  залишається  фінансова проблема.  Скажу спортивною  термінологією, футбол у нас поза увагою і без підтримки місцевої влади. Він для неї впродовж багатьох років, як  більмо на оці.

З бюджету  на спортивні заходи  виділяється  десь  тисяч 800, а на футбол вдалося випросити  5 тисяч, але це мізер.  Доводиться викручуватися самим. Добре, що є  друзі-бізнесмени, які підтримують і Асоціацію, і футбол.

-Цьогоріч  район у чемпіонаті області представляв «Колос» із Василівки. Заявився, пограв  і знявся.  Невже  організатор команди не розумів, що  тягатися із суперниками буде важко, треба пройти, як кажуть,  вогонь, воду і мідні труби?

-На цю тему  говорив  з організатором команди  Дмитром КРИВОЗУБОМ – одним із співзасновників сільгосппідприємства.  Його філософія –грати  лише своїми. Після чергової поразки  він прийняв рішення припинити виступи. За його словами, підвів воротар, який перейшов до іншої команди.  Були  також претензії  до гравців, бо грали вони без вогника і мотивації.  Я говорив йому, що  був у схожій ситуації, коли  очолював команду «Сільгосптехніка». Ми теж були  хлопчиками для биття, а за рік  суперники  стали  з нами вже рахуватися. Не переконав.

    -А чи пропонував підсилити «Колос» гравцями «Електрона»?

-Дмитро не захотів.  А якби погодився, то, впевнений, «Колос» завершив би сезон у «золотій середині».

      -Олександре, скажу відверто:  «Електрона» в чемпіонаті області ой як  не вистачає. Коли  ми знову зможемо його побачити серед учасників змагань?

-Сказати важко.  Вище я говорив,  що влада не виявляє великого бажання, аби мати  хорошу команду, яка  була  при Геннадію СВІРСЬКОМУ.  Не народився  в Ромнах ще один СВІРСЬКИЙ.  Дуже сподіваюся, що  з новою владою це питання буде вирішено по-іншому.

-До речі, цьогоріч – 60 років, як  дві команди з Ромен відзначилися  на обласному рівні: «Електрон» став чемпіоном, а «Гвардія» – бронзовим призером і володарем Кубка .  Для міста – це знакова полія.  Чи плануєте  її  відзначити?

-Дякую тобі за хорошу пропозицію.  Після завершення  сезону проведемо товариську зустріч  між збірними міста і району, яку присвятимо цій  історичній події.  Обов’зково пошануємо ветеранів, які  тоді і пізніше грали . Серед них  – Олександр РОМАХ, який  свого часу виступав за команду майстрів класу «Б» сумського «Спартака» у  чемпіонаті СРСР,  Костянтин СТОМА, Юрій НЕКРОЄНКО, Анатолій ДЖУР та інші.

    -Хотілося почути твою думку щодо команд «Вікторія» і ФК «Тростянець», які представляють Сумщину у чемпіонаті України.  Чи потрібні нам такі команди, в яких переважають приїжджі  футболісти  і з  якими  працюють  іногородні тренери?

-Свого часу, коли ми грали у Другій лізі ЧУ,  мені закидали, мовляв, в «Електроні» засилля  іногородніх.  Я проаналізував усі  205 матчів. Вони показали: в середньому на полі перебувало  6-7 своїх гравців.  А що бачимо у «Вікторії» і «Тростянці»?  Мені відверто важко зрозуміти  тих керівників- для  чого викидати сотні тисяч  гривень на іногородніх? Невже немає гідних своїх  і гравців, і тренерів?  Питання риторичне, про це  говорять не перший рік.  Питання в  іншому – для  кого тоді працюють дві «Барси» і КДЮСШ «Суми».. Добре знаю  тренерів цих закладів, як вони працюють  і які у них  є  хороші випуски.  А невже у командах області немає  здібних, перспективних  гравців?

    -На одному з матчів чемпіонату області на цю тему мав розмову з   директором  клубу  «Вікторія» Геннадієм  ТКАЛЕНКОМ.  –Покажи мені, кого можна взяти  в команду? Я назвав пару прізвищ.  -Так вони не готові,- парирував він. –Правильно. Їх треба  ще підтягувати, як і сина  Анатолія  БОЙКА – виконавчого директора клубу. Але його  чомусь  взяли, а на юнаків, які сильніші за нього, мають уже досвід і успішно  грають  в чемпіонаті області (приміром Анатолій МІРОШІЧЕНКО, Богдан ПАРАЩЕНКО, Ян РУДНЯК…),  відверто  не звертають  увагу. Скажу більше,  свого часу більшість таких синків  у командах не заграли. Якої ти думки? А з кого сформований ФК «Тростянець»?

-Приїжджим тренерам треба себе показати  себе і заробити, а тому й тягнуть  гравців зі сторони. Свого часу у Сумах  був хороший проект Володимира САЄНКА , коли  вихованці «Барси» грали у Другій лізі чемпіонату України.  Не розумію, чому його далі не продовжили. Його варто відновити, аби  свої вихованці могли набувати досвіду і заявляти про себе на професіональному рівні. А так маємо дві  «Барси», а вихованцям ніде грати. Раніше  команда хоч на область  виступала… Сумам потрібна своя команда, а не  притягнута, як свого часу  було з переведенням «Явора» до обласного центру.  Або забули , що сталося  з ПФК «Суми» ?

    – Додам, Олександре, не менш успішним був проект із «Фрунзенцем-Лігою-99», але  він не знайшов  належної підтримки  місцевої влади. На жаль. А якої  ти думки про український футбол?

-Що тут говорити, він один з найкорумпованіший  у світі.  А звідси – усі  наслідки.

      Авторський відступ.

Тому, мабуть,  нашому футболу і нічим особливим  похвалитися. Я  проаналізував  здобутки українських команд за останні 30 років існування СРСР і 30 років  незалежної України. Приміром, тоді «Динамо» (Київ) двічі виграв Кубок кубків і Суперкубок УЄФА, збірна СРСР, сформована  на базі «Динамо»,-  срібні медалі  європейської першості, кілька гравців стали олімпійськими чемпіонами тощо. А чого добилися за роки незалежності?  «Шахтар», сформований  з кращих гравців з усього світу,  завоював  Кубок УЄФА, молодіжні команди ставали переможцями  ЧС і ЧЄ..  А чого досягло наше легендарне «Динамо»?  Перефразовуючи Гай Юлія ЦЕЗАРЯ – краще бути першим  в України, ніж останнім у Європі.  Де  нові  БЛОХІНИ, ФОМЕНКИ, БІБИ,  МУНТЯНИ?…

      -Останнім часом модно , за прикладом артистів,  відносити футболістів до тієї чи іншої категорії. Не встиг  заграти – уже зірка або легендарний гравець.  Смішно, приміром, Сергія КРАВЧЕНКА – бігунка по командах- називати легендою. Я не розумію, для чого люди так звеличують гравців, які часто  недобросовісно виконують  свої обов’язки. Я не говорю про їхні заробітки, у багатьох вони  з 4 нулями. Добре з цього приводу сказав  італійський футболіст Маріо  БАЛОТЕЛЛІ: – Чому я не святкую свої голи?  Тому, що футбол – моя робота.  Поштар не стрибає  і не плескає в долоні після кожного  рознесеного листа. Смішно, коли  вже ВАЦКА, ЦИГАНИКА  відносять до легендарних журналістів? Тож скільки  в українському футболі  легенд, зірок, левів  і, вибачай, баранів?

-Думаю, останніх найбільше.  Щоб порахувати  легенд і зірок-  вистачить  пальців двох рук, а леви себе вже  «показали» на чемпіонаті світу і Олімпійських іграх та Лізі націй… Добре, що хоч молодь трохи порадувала.

      -І на завершення розмови –  яка у тебе сьогодні найбільша мрія,  звісно,  окрім нашої перемоги?

-Звичайно перемога України є першочерговим завданням для кожного з нас. Не повіриш, кожного дня встаю з однією думкою- зробити  у  Ромнах сучасний стадіон з відповідною інфраструктурою.  Щоб тут було  запасне поле зі штучним покриттям і трав’яне з підігрівом та  трибунами на 5 тисяч  місць,  ва міні-футбольних майданчики, хороші  сучасні роздягальні тощо.  І мати, як мінімум, команду Першої ліги.  На це, за моїми підрахунками,  потрібно 150 мільйонів гривень.  Така сума для Ромен не підйомна.  Але, якщо  врахувати,  який в країні  рівень корупції, як дерибанять бюджети на всіх рівнях, які гроші закатують в асфальт і які крутяться  суми у відкатах і як живуть наші  можновладці – зібрати таку  суму цілком реально.

 

 

   Вересень, 2024 р. Ось такою стала після  ремонту  центральна трибуна стадіону.

 

  1. S.

У 2021 році  повідомлялося: у рамках  «Великого будівництва» у Ромнах  планують відновити центральний стадіон. На його реконструкцію необхідно понад 80 млн гривень. На сьогодні вже є проєкт, визначаються із джерелами фінансування. Його планують включити до програми «Велике будівництво» або за кошти ДФРР. Пройшло  3 роки….

 

На  футбольних полях

  

Друга перемога «Лехії»

      Другу перемогу у чемпіонаті Польщі серед команд Екстракласу  здобула  «Лехія» з Гданьска, в якій  на правах оренди  виступає уродженець Конотопа Антон ЦАРЕНКО,

НА своєму полі  вона  мінімально обіграла  «Радомяк»  з Радома – 1:0. Антона замінили на 82 хвилині зустрічі.

Після 8 матчів  у «Лехії»  – 8 очок і вона  на 15 місці у турнірній таблиці  серед 18  команд.

                                     «Барса» готується до старту

 

      5 жовтня розпочинається чемпіонат  Дівочої футбольної ліги України серед  команд, гравці яких не старші 14 років.

ЗАЯВИЛОСЯ 12 команд, які розділені  на 2 групи за територіальним принципом.

У групі Б гратимуть вихованки сумської  «Барси». Їхніми суперницями  будуть  дівчата  вінницької ДЮСШ «Нива»,   одеського «Чорноморця»,  київської ДЮСШ «Поділ», «Звягіль»  з однойменного міста  Житомирської області і київської  ОФКІЛ «Полісся».

Змагання пройдуть у два етапи за схемою «осінь-весна». Опісля до 2 кращі команди  з кожної групи  у «Фіналі чотирьох»  визначать переможця і призерів   перегонів.

 

Чемпіонат області- 2024: цифри і факти

 

-ЯКЩО у черговому турі «Україна» здобуде перемогу – вона  достроково стає чемпіоном області-2014!

-ЧЕМПІОНАТ проходить за переваги гостей: +31, = 8, – 23,  м’ячі 115 – 120.

-ВДОМА  найкраще грають: «Колос» (Шостка):  8 матчів  – 18 очок і «Україна»^  –  7  – 17,   у гостях –  «Україна»: 8  матчів – 24 очки  і  «Аграрник-Авангард»:  7 – 21.

-22 матчі завершилися з великими рахунками.  6 – в активі  «Колоса» Ш.

-У 30 зустрічах зафіксовано  «сухі» великі рахунки (без н/я).  Найбільше їх у «Колоса»  з Василівки, який знявся за змагань, – 5.

-6 МАТЧВ завершилися вольовими перемогами одного із суперників.

-ЗАФІКСОВАНО 21 варіант рахунків.  Найпопулярніший 2:0 . Так завершилося 13 матчів.

-НАЙБІЛЬШЕ матчів з великими рахунками виграли (без н/я): «Колос» Ш. – 6,  по 4 – «Велетень» і «Аграрник-Авангард».

-46 разів суперники забивали м’ячі з 76 по 90+5 хвилини.

-100 гравців стали авторами забитих м’ячів. Найбільше їх у «Віталії» – 16.