Футбол для всіх, футбол об'єднує, сумщина процвітає
+38 0542 650-442
home
Асоціація Футболу Сумської Області
Офіційний сайт - ffs.sumy.ua

ФутТайм від Григорія М.Реви.

«ФутТайм» від Григорія М.РЕВИ. Випуск 158.

 

 У випуску:

—  Яким гравцем був  Анатолій МОРОЗОВ?

— Вітання ветеранам футболу.

— Чому «бронзу» отримали дві команди?

— Хто виграв  футзальну «Динаміаду-2024».

 

Гвардійці сумського футболу    

  Анатолій  МОРОЗОВ:  Серед найкращих захисників

 

   За 5 сезонів, які він провів у сумській команді майстрів «Спартак», що виступала у класах  Б  і А чемпіонату  СРСР,  зіграв майже 160 матчів, двічі ставав призером, а за підсумками виступів у 1969 році  увійшов до списку 22 найкращих  футболістів.  25 вересня -77 років  від Дня народження  Анатолія Дмитровича.

 

                                   

 

-У КОМАНДУ Анатолій  прийшов  на початку 1977 року,- згадує партнер по амплуа Валерій ДЕРИПАСКІН. –  У центрі захисту грали  разом  майже 5 сезонів.  Анатолій був  надійним гравцем,  мав хорошу підготовку,  не поступався суперникам у єдиноборствах, вправно обирав позицію,  часто виручав у складних ситуаціях. А ще полюбляв довгими передачами  виводити  нападників на зручні  ударні позиції.

Ось що писала, зокрема  місцева преса про виступ команди  у першому колі 1968 року. «Сумчани здобули 10 перемог, 9 нічиїх і  зазнали  лише однієї поразки (поступилися  «Авангарду» з Керчі – 0:1 – прим. Г.Р.). Такого  болільники не пам’ятають.  Це свідчить про надійність захисної ланки, де вправно і злагоджено  працювали  Валерій  ДЕРИПАСКІН, Михайло ФОМЕНКО, Анатолій МОРОЗОВ і  Микола ВОРОНЬКО,  а також активні дії  всієї команди».  Правда у другому колі сумчани виступили дещо гірше, але у підсумку  посіли 2 місце і вийшли  до фінального турніру.

Сезони 1968 і 1969 років  стали знаковими в  кар’єрі гравця, в  історії «Спартака» і сумського футболу.  Команда двічі  була призером і здобула путівку до 2 групи класу  А. Однак дебют  сумчанам не вдався. За підсумками 1969 року Анатолія МОРОЗОВА і воротаря  В’ячеслава  КИСЕЛЬОВА ( цьогоріч минуло  75 років віл Дня його  народження)  включили до  списку 22 найкращих  футболістів.  У складі сумчан   Анатолій став переможцем  турніру «Кримський пролісок», провів кілька міжнародних товариських зустрічей.

Уже тоді на гру Анатолія МОРОЗОВА звернули  увагу  тренери сімферопольської «Таврії». Три роки він  відіграв у кримській команді. У її складі став  переможцем  і бронзовим призером чемпіонату і володарем Кубка УРСР, зіграв кілька матчів у Першій лізі чемпіонату  СРСР.  У «Таврії» забив  свій єдиний  у кар’єрі м’яч. Відзначився у поєдинку із горлівським «Шахтарем», відкривши рахунок (4:1). Партнерами  Анатолія були Геннадій ЛИСЕНЧУК,  Юрій АДЖЕМ,  Анатолій КОРОБОЧКА,  Микола КЛИМОВ та інші  відомі  на той час гравці.

Після «Таврії» Анатолій ще рік пограв у друголіговій  севастопольський «Хвилі».  В  аматорськоvу «Титані» з Армянська  завершив свої виступи на професіональному рівні.

Кар’єра Анатолія  тривала 9 років, яка увібрала майже 260 матчів. 4 рази  команди, в яких він грав, ставали  призерами змагань.

 

     

 

       ФОТО з АРХІВУ. 1972 р. Анатолій МОРОЗОВ (у нижньому ряду – четвертий праворуч) у складі   «Таврії».

 

 

    МАТЧ з ІСТОРІЇ.

     Кубок СРСР 1968 р. 1/16 фіналу.«СПАРТАК» (Суми) – «КАЙРАТ» (Алма-Ата) -1:3 .  28  червня. Стадіон “Спартак”.14700 глядачів.
       «СПАРТАК»:  АСТАФЬЄВ,  Сіренко,  МОРОЗОВ,  Фоменко,  Воронько, Дугінов,  Солодов,  Богач, Ващенко, Віктор Кисляков,Козирев.  Головний  тренер – Олександр  Сербин.
         «КАЙРАТ»: …, Дишленко,  Асилбаєв, Володимир Кисляков, …,  Долматов, …    ….   Головний тренер – Олександр  Келлер.
        Голи: 0:1-  Дишленко  (12), 1:1- Віктор Кисляков (22, пен), 1:2-  Долматов   (43), 1:3- Володимир Кисляков  (80).

Вітання

Сергій  ЖУРІД:   Був швидкісним на полі

 

     26  вересня у  ветерана  роменського футболу Сергія ЖУРІДА День народження. Йому 63 роки. 

ЗА СЛОВАМИ тренера «Електрона» Олександра КВАШІ,  Сергій був  одним з найкращих   нападником  команди  і швидкісним футболістом Роменщини. Це визначили тренери  з легкої атлетики місцевої ДЮСШ, протестувавши його біг. За  цим показником  мав третій  результат  у команді  після  В’ячеслава МЯГКОВА і  Андрія АЛЕКСІЄНКА. Міг стати вправним легкоатлетом, але обрав  футбол.

 

 

    ФОТО з АРХІВУ. Передача від Сергія ЖУРІДА  (ліворуч).

 

Грати  розпочинав  у команді «Сільгосптехніка», яку організував і граючим тренером  був Олександр КВАША.  Дебютант швидко  заявив про себе. Спочатку  команда  стала срібним призером  міської першості, а потім  вдало заявила  про себе   на обласному рівні, вигравши на другий рік  змагання у Другій лізі. Уже тоді Сергій продемонстрував свої найкращі якості, як гравець і бомбардир. А коли  перейшов в  «Електрона», розкрив свої можливості. Виступав впродовж   7 сезонів. У його складі  став срібним і бронзовим призером  чемпіонату області,  на рівні виступав у першості України серед КФК. Приміром, у матчі  з дзержинським «Шахтарем»  забив 2 важливі м’ячі, завдяки яким роменчани здобули перемогу (4:2),   з горлівським «Шахтарем» зробив хороший заспів, забивши гол  на 54-й хвилині  (2:1).  Сергій гордиться тим, що  взяв участь у Першому  весняному  чемпіонаті України 1992  року  у Перехідній лізі. І забив м’яч у домашньому матчі з командою «Промінь»  (див. Матчі з історії).

За свою кар’єру він завдав  суперникам майже 50 влучних ударів, зігравши понад  160 матчів. Не менш успішно  грав Сергій і  у міських змаганнях з футзалу, записавши на  свій бомбардирський рахунок ще  169 м’ячів.

 

     МАТЧ з ІСТОРІЇ.  

      Перший Чемпіонат України-1992 (весна). Перехідна ліга. Перша підгрупа. «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – «ПРОМІНЬ» (Воля Баранецька) -4:2. 7 червня. Стадіон «Електрон».  2000 глядачів.                                                                   

«ЕЛЕКТРОН»: Білашов, Петрик, Маценко, Пужаєнко, Хандохін, О.Ткач, Данилюк, В.Ткач, Толов, Троценко, Цихмейструк (ЖУРІД,  61). Тренер: О.Кваша.

«ПРОМІНЬ»:  Іванив, Кузан, Когут, Панасюк,.Луців, Токар, Ковальчик, Матусевич, Гіщак, Антонів, Писко. Тренер: Я.Хомін.
Голи: Пужаєнко (55), Данилюк (67), В.Ткач (71), ЖУРІД (78) – Атонів (44, з пенальті), Писко (60).
Попередження:  Луців (43), Гіщак (66), Ковальчик (80).

 

 

Олександр ІГУМНОВ:  УНІВЕРСАЛьний і ЛЕГЕНДАрний гравець

 

        Так говорили про нього всі, хто  бачив його на полі. Він однаково успішно грав у футбол і футзал. І якби не травма, яка вибила  з колії, він міг ще довго грати. А так довелося рано «зав’язувати» з улюбленою грою  і зосередитися  на арбітражу. 27 вересня   ветераа  сумського футболу Олександр Валентинович кандидата у майстри спорту  відзначає 59-й День народження.

      .ВІН був серед перших гравців міні -футбольної команди «Колос», яка  в 1997  році, будучи дебютантом чемпіонату України, виграла змагання у Першій лізі і  вийшла  до Вищої.  У дебютному сезоні  Олександр забив кілька м’ячів.

 

 

До футзалу  мав уже хорошу  підготовку, виступаючи  5 років  за аматорські  колективи  Сум  з футболу. І коли в місті організували  футзальну команду «Колос»,  став її гравцем.  Провівши  успішно три сезони, надалі зосередився  на аматорському рівні.

Вболівальники  добре  його знають за  футбольним прізвищем ШТРОМ. Він успішно виступав  у чемпіонатах і розіграшах Кубка області за білопільський «Авангард» і «Промінь» з Яструбиного та інші, команди. Неодноразово ставав переможцем і призером та володарем  Кубка області, різноманітних  турнірів.

…Двічі Олександр відзначився у чемпіонаті області з міні-футболу. У 1997 році у складі  «Променю» став срібним призером і його  назвали кращим гравцем. Тоді у команді виступав 16-річний Олег ГУСЄВ, який деякий час  займався  в СДЮШОР «Зміна» у групі, з якою працював  Олександр і виступав  у чемпіонаті ДЮФЛ України.  За 2 роки Олександр був уже гравцем  «Авангарда» і його  визнали  кращим нападником  чемпіонату.

…Як тут не  згадати  бенефіс Олександра ІГУМНОВА на дебютному чемпіонаті світу по-сумськи-1998.   Виступав за Туніс-«Петролекс». Став героєм двох заключних матчів. У півфіналі забив переможний м’яч у ворота  Італії-«Колоса» (1:0), а у фінальній зустрічі  з Бразилією-«Фрунзенцем» відзначився  двома  влучними ударами  (3:0). Олександр заробив  золоту медаль і приз кращого гравця  ЧС по сумськи -1998.

В активі – драматичний матч  розіграшу  Кубка України  з першоліговою полтавською «Ворсклою-Нафтогазом»  (див. Матч з історії). Кілька сезонів  грав, зокрема у чемпіонаті України серед аматорів у складі «Хіміка». За підсумками сезону  1993/1994  увійшов до ТОП- 10 кращих бомбардирів змагань  (16 м’ячів) серед  гравців 87 команд.

… На пам’яті  також драматичний фінальний матч  3-го розіграшу Кубка області  ФК «Колос 1998 року  «Авангарду» –  «Леол» (Лебедин).  Білопільці  поступалися – 1:3, але  завдяки їхній  наполегливості   і старанню, де  головну скрипку відіграв Олександр ІГУМНОВ, забивши 2 м’ячі,  вдалося врятувати матч – 3:3. А в серії  післяматчевих  пенальті вправнішим  був суперник.

І  подібних  матчів у кар’єрі  Олександра було чимало.

За підсумками  2000 року його  було визнано кращим  футболістом серед команд Другої групи.  Тоді він виступав за «Авангард». Багато років продовжував  грати за команду ветеранів.  Але згодом  нагадала про себе  травма і з футболом довелося ,як кажуть, «зав’язати».

Продовжував  себе  вже як арбітр національної категорії, обслуговуючи матчі  Вищої ліги  чемпіонату України з футзалу  і області. Показав себе  і як  дитячий тренер, працюючи у  СДЮШОР «Зміна»/ФЦ «Барса». Виховав  групу  гравців, які гідно виступали  і продовжують  грати у командах різних ліг. Серед них, зокрема Ігор ПУКАСЬ,  Андрій НЕЛІН,  Микола ЛЕБІДЬ, Олександр ЛИТВИНЕНКО,  син Дмитро,  Максим МИСЛОВСЬКИЙ та ін.. А син продовжує успішно грати за аматорські команди і, як батько, готує  майбутніх футболістів.

 

   МАТЧ з ІСТОРІЇ.

    Кубок України 1995/1996. 1/64 фіналу. «ФРУНЗЕНЕЦЬ-ЛІГА -99! (Суми) – «ВОРСКЛА –НАФТОГАЗ» (Полтава) – 1:3. 15  жовтня 1995р. Стадіон «Авангард». 200 глядачів. 4-й арбітр: Євген Котенко (Суми).
«ФРУНЗЕНЕЦЬ»:
  Таранушенко,  Шелехов,  Гриценко, Вас. Іваненко,  Загорулько,  Семерня,  Моісєєнко, Мірошніков,  Сербін,  Бобух ( Свистун, 46), ІГУМНОВ ( Бакузов, 46).
      «ВОРСКЛА-НАФТОГАЗ»: Моргун ( Панфілов, 46),  Дичко,  Левчук,  Толстов,  Стельмах,  Мачоган (Немешкало, 17), Слободський,  Корєнєв (Наливайко, 57),  Бербарі,  Ралюченко,  Шарій.
Голи: 0:1 – Шелехов (33, автогол), 0:2 – Корєнєв (35), 0:3 – Слободський (52), 1:3 – Семерня (70)  Попередження:  Бобух (20),  Шелехов (64),  Бакузов (73).

 

Турніри                                               

 Поліцейські зіграли вправніше…

      У рамках «Динаміади-2024», яку проводить Сумська обласна організація ФСТ «Динамо» України  серед  КФК війсковослужбовців, працівників поліції, працівників та службовців підрозділів правоохоронних органів та рятувальних служб,  пройшли змагання з футзалу.  В них взяли участь 8 команд.

У фінальному матчі зустрілися  футзалісти В/Ч 2022 Нацгвардії України з Шостки і  ГУНП України  в  області.

Долю зустрічі  було вирішено вже в першому таймі, коли поліцейські  забили суперникам  3 м’ячі.  Це зробили  Віталій МАКСИМЕНКО (1 хв.), Олександр БЛАГОДАРНИЙ (5) і граючий тренер Олександр ЄЛШАНСЬКИЙ (20).  Шосткинці могли змінити хід зустрічі, але їм забракло  влучності.

 

 

Кращим воротарем  визнано  Владислава  ШАПОЧКУ з Шостки, а  гравцем сумчанина  Іллю ЛИЗОГУБА.

 

 

З анналів історії

 «Бронза»  для  двох

 

      У чемпіонаті області  1994 року  вперше  дві  команди стали  бронзовими призерами. Чому так сталося?

 

             

 

ЗМАГАННЯ  розпочинали  16 команд, які грали у двох групах за територіальним принципом.  Не дійшли до  фінішу  «Зоря» (Буринь), «Космос» (Сад Сумського району) і  «Лтава» (Велика  Писарівка).  За порушення правил результат матчу «Нива» (Тростянець) – «Артилерист» (Суми), який завершився перемогою господарів – 1:0,   анульовано і обох командам очок не нараховано.  По  ходу цієї зустрічі  виник інцидент із застосуванням сили.  Сумчани самовільно залишили поле. Окрім поразок,  на команди накладено  штрафи, а «Ниві» заборонено грати  на своєму полі.

Було встановлено два рекорди.  Сумський «Фрунзенець» з рахунком 15:0  розгромив  «Кристал» з Чупахівки   Охтирського району, а  Олександр БОБУХ забив 5 м’ячів.

Матчі, які завершилися з великими рахунками.  «Авангард» (Свіса)- «Свема» (Шостка) – 0:7,  «Авангард» –  «Зоря» – 7:0,  «Колос» (Воздвиженське) – «Свема» – 2:7, «Темп» (Червоне Сумського району) – «Кристал»– 6:3.

На фініші  зональних змагань було чимало неявок.  Приміром, у 14-16 турах із 17 матчів –  у 7  одній з команд зараховано технічну поразку.

Після завершення зональних змагань по 3 кращі команди із «золотими» очками, набраними в іграх між собою, вийшли  до фінального етапу. Ось з якими доробками вони розпочинали свої виступи.

 

                                                        В      П       О           М

1.«Свема»  Шостка                       4       –       12         10 – 1

2.«Фрунзенець» Суми 3       1       10         12 –  5

3.«Темп» Червоне 2       2         8          8 –  1

4.«Есмань» Глухів                        1       3         6          3 – 7

5.«Арматурник»  Кролевець        1       3         6          4 – 9

6.«Нива»   Тростянець                  1       3         6          6 – 10

 

      «Фрунзенець» – «Арматурник» -1:0.  5 разів сумчани виходили  на побачення з воротарем гостей, але марно. Виручив  Андрій ІВАШИНА, на рахунку якого переможний м’яч.

У матчі «Нива» – «Свема» (1:4)  3 м’ячі забив Сергій  РУБАНИК.

Завдяки перемозі в гостях над «Есманню» – 2:0 (влучнми ударами відзначилися  Дмитро  ФЕДИНА і Андрій  МЕДВЕШ) «Темп» вийшов на 3 місце.

                                   Підсумкова таблиця чемпіонату області-1994

 

                                           В     Н     П    Н/Я     О     ОФ          М

  1. «Свема»    9      1      –        –       29      17        23 – 4
  2. «Фрунзенець»  5      3      2       –       23      13        21 – 12

3 – 4. «Темп»                    5      –      4       1       19      11        13 – 16

3 – 4. «Арматурник»       4      1      5       –       19      11          7 – 14

  1. «Есмань»    2      1      6       1      14        8          8 – 17
  2. «Нива» 2 –      5       3       11       5         11 – 18

     ПРИМІТКА:

ОФ – очки, набрані у матчах фінального етапу.

У 5 матчах  фінального етапу із 30 зафіксовано неявку одного із суперників.

 

       Через 20 років футболісти «Свеми»  знову стали  чемпіонами області.

       Місяць  після завершення змагань  обласна Федерація футболу вирішувала кому дістанеться 3 місце.  Ніяк не вдалося зібрати членів  виконкому. У положенні про проведення чемпіонату  не було конкретного пункту, який  би роз’яснював –  якій команді  і за  що  віддавати перевагу, коли суперники  набрали  однакову кількість очок.

За кілька хвилин до початку звітно-виборної конференції вдалося зібрати членів  виконкому. Щоб не сперечатися і не «ламати списи»,  вони вирішили   «присудити» 3 місце обом командам. Це сталося вперше  в історії  чемпіонських перегонів.

 

 На футбольних полях 

  «Лехія» поступилася в гостях

 

      У третьому матчі, який проводив на полі уродженець Конотопа Антон ЦАРЕНКО  в Екстракласі чемпіонату Польщі, гданьска «Лехія» програла.

У  БІЛОСТОКУ вона поступилася  місцевій «Ягеллонії» – 2:3.  На 59 хвилині гості вийшли вперед- 2:1. Але господарі  зуміли  перевернути гру на свою користь, забивши  швидко  два м’ячі на 71 і 75  (з пенальті) хвилинах.  А на 76-й Антона замінили…

У «Лехії» після 9 матчів залишається 8 очок – і це 16  місце.

На жаль, мало що відомо про виступ  у вроцлавськму «Шльонску», де  продовжує кар’єру вихованець сумської «Барси» Олександр ГАВРИЛЕНКО. До цього  він  виступав за РБ «Лейпциг» Ю-19, де  провів 33 матчі.

 

«Нафтовик»: знову – 1:2

 

    Матч  5 туру  чемпіонату України серед аматорів  охтирський «Нафтовик»  провів у Савинцях з одним із лідерів 2 групи  місцевою «Олімпією».

ГОСПОДАРІ  виграли -2:1. М’яч престижу  на 84 хвилині  забив Олександр ЛАПІН з пенальті. Третій матч  охтирчани завершують з  таким рахунком.

Після 4 матчів у «нафтовиків» 4 очки і вони на 8 місці. 29 вересня  охтирчани  зіграють  перенесений  матч 2 туру  з київським «Атлетом». У нього після 4  поєдинків 9 пунктів і він на 3 рядку турнірної таблиці.