Футбол для всіх, футбол об'єднує, сумщина процвітає
+38 0542 650-442
home
Асоціація Футболу Сумської Області
Офіційний сайт - ffs.sumy.ua

“ФутТайм” від Григорія М.Реви.

«ФутТайм від Григорія М.РЕВИ». Випуск 160.

 У випуску:

— Перша «бронза» збірної України і Артема ФАРЕНЮКА.

— У ветеранів футболу – Дні народження.  

— Назар ЮРЧЕНКО  виручив “Нафтовик».

— «Технологія-Агросвіт» вирушають знову за медалями.

 

Знай наших! 

 7:1 – і «бронза» у кишені збірної України.

Розгромивши у «бронзовому» фіналі французів з рахунком 7:1, збірна  України  з другої спроби  вперше у своїй історії  стала  призером  чемпіонату світу. Це ще й перша для нашої країни  (серед дорослих)  відзнака  на ЧС з ігрових видів спорту. 

ЗАГАЛОМ  українці зіграли 7 матчів: 5 перемог і 2 поразки  за різниці м’ячів 33 – 19. Двох поразок наші хлопці зазнали від фіналістів –  збірних Бразилії і Аргентини.

Приємно, що у складі  національної команди  виступав вихованець сумського футболу Артем ФАРЕНЮК. І хоча він  мало провів на майданчику ігрового часу, але  допоміг команді у відбіркових матчах до ЧС.

Цікаво, що у збірній  наш земляк  дебютував саме у товариському матчі  6 років тому зі збірною Франції (1:1). На рахунку Артема  58 матчів і  19 забитих м’ячів. Наразі він виступає у чемпіонаті Польщі за команду «Євробус».

 

 

 

    Ось вони, «бронзові» першопроходці з Артемом ФАРЕНЮКОМ (він у другому ряду – четвертий ліворуч).

 

Вітання             

 Двоє гвардійців  з «Електрона»

 

   Сповна вони заявили про себе в «Електроні». Олександр КВАША як тренер, а Микола ЦАРІЦИН як воротар, хоча до цього обоє грали в іншому колективі.  Завдяки їм зусиллям команда в Ромнах, незважаючи на всі негаразди, змогла пройти шлях від обласних перемог до друголігового чемпіонату України.  Схоже, доля їх поєднала:  9 жовтня  у Микола   Євгенійовича  53-й  День народження, а  10 жовтня – в Олександра  Дмитровича  – 66-й. Вони увійшли  до Символічної збірної  «Сумщина футбольна -30»: Микола в номінації  «Кращі воротарі»,  Олександр  –  серед  «Найкращі тренери- організатои». 

 

  Олександр КВАША

 

 

Микола ЦАРІЦИН – на псевдо ЦАР

 

 

ЯКЩО   для Миколи футбол став єдиним заняттям на все життя, то його старший товариш ним захопився пізніше, залишивши… бокс. А міг в ньому, як дворазовий чемпіон області, добитися  певних результатів. Однак гору взяв  футбол.

Кар’єру розпочинали  у «Сільгосптехніці», де  працював електрогазозварником. Директор подав ідею, Олександр схопився і організував команду, яка швидко заявила про себе: спочатку в місті, а потім і на обласному рівні.

Згодом, коли «Електрон»  залишився без тренера, Олександр  погодився його  очолити. Деякий час був граючим тренером.

З «Електроном» вже 38 років!  Де в області ще знайдете такого  тренера-фаната, який  кілька разів  рятував  «Електрон» від  розвалу і зникнення з футбольної карти області. У більшості випадків Олександру довелося  доводити і розтлумачувати, а інколи  вступати в серйозні дискусії  з керівниками міста про доцільність існування  команди, розповідати  про  традиції і можливість її виходу на високий рівень.  Більшість  з них  не  надавали цьому значення, а  намагався  через команду набрати свої політичні  дивіденди.  Але були й такі, хто  підставляв надійне плече, аби  команди  гідно представляла місто.  Я написав команда, бо  за цей час вона кілька  разів змінювала назву, аби  триматися  на плаву, жити і грати.  Велику підтримку надавав директор молочного комбінату Григорій НЕГРЕБА, якого добрим словом згадують і футболісти, і вболівальники.  Але прийшли донецькі  пацани  і змусили його піти.  Олександру довелося  знову оббивати пороги, доводити і… просити допомоги. Але все залишається без змін.

Як тут не згадати  добрим словом  керівника товариства «Агробізнес-ТСК» Геннадія СВІРСЬКОГО- колишнього воротаря команди. Коли він дізнався, в якому стані  і команда, і умови її існування, відразу взявся допомагати.  І результат швидко прийшов,. Чотири роки поспіль – це новий рекорд – «Агробізнес-ТСК» вигравав  чемпіонат, по кілька разів – Кубок і Суперкубок  області. Заявили про себе  роменчани і  в чемпіонаті та і розіграші Кубка України серед аматорів, дійшовши до півфіналу.  Але передчасна смерть  Геннадія СВІРСЬКОГО, який мав  великі плани на майбутнє, негативно позначилася на  долі команди.  Вона  знову опинилася на роздоріжжі.  І знову  традиційне для Олександра Дмитровича запитання» – Що робити? Як жити далі?   До  керівників достукатися важко, а тим більше зараз. Турбот і головної болі   Олександру  Дмитровичу додалося.  Його обрали головою  Асоціації футболу Роменського району.  Першим кроком стало  проведення благодійного  чемпіонату пам’яті братів ДУДКИ, які  віддали свої життя на Сході України, згодом – пам’яті Геннадія СВІРСЬКОГО.   Завдяки О.КВАШІ  проводяться  традиційні  турніри пам’яті колишніх гравців  «Електрона», які передчасно пішли із життя. І вже багато років  тренер команди може розраховувати на  Миколу ЦАРИЦИНА, який завжди  приходить  своєму старшому колезі на допомогу.

Незважаючи на всі бар’єри, на теренах області команди Ромен зібрали чималий урожай нагород.  А  чи досягли таких успіхів роменчани,  якби не було у них  такого тренера  як Олександр КВАША?   За вагомий  внесок у розвиток футболу його нагороджено медаллю «За заслуги  АФУ».

А про що наразі мріє Олександр?  – Не повіриш, кожного дня встаю з однією думкою- зробити  у  Ромнах сучасний стадіон з відповідною інфраструктурою та  трибунами на  5 тисяч  місць, хороші  сучасні роздягальні тощо.  І мати, як мінімум, команду Першої ліги,- поділився планами О.КВАША,  Поки  що Ромни не представлені  в  обласних змаганнях. Проте Олександр Дмитрович  покладає великі надії на відродження  команди  зі зміною влади.

-Не один рік  «Електрон» і «Явір»  вели боротьбу  за перемоги в чемпіонатах області і України, – згадує екс-президент ФК «Явір» Володимир САЄНКО. – Це були напружені поєдинки. Мені приємно згадати ті матчі і той час.  Якби не КВАША, не було б у Ромнах футболу. Це його заслуга, що команда стільки років була в авангарді і радувала грою.  Мені приємно  передати вітання Олександру Дмитровичу з побажаннями побачити «Електрон» знову на футбольній карті України.

 

 

ФОТО АРХІВУ. 1987 р. Олександр КВАША (праворуч) у матчі з «Трактором»  (див. Матчі з історії).

 

      МАТЧ з ІСТОРІЇ.

     Чемпіонат області 1987 р.  «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – «ТРАКТОР» (Лебедин) – 8:1. 25 липня. Стадіон «Електрон». 850 глядачів.

     «ЕЛЕКТРОН»: Білашов, Кузнеов, Клюєв, Беркут (Троценко0, В. Ткач,  КВАША,  О.Ткач,  Вал. Янголь (Ясько),  Соколов, Вол. Янголь (Бенько). Тренер КВАША.

«ТРАКТОР»: Чурилов, Радчук,  Склярський,  Корнієнко,  Мордань (Грачов), Сахно, Ярошенко.  Романенко (Москаленко), Лукаш,  Сіробаба, Кулініч. Тренер  Тимошенко.

Голи: Соколов (9),  Вол. Янголь (36, 77), Клюєв (59), КВАША (64),  Ясько (69), О.Ткач (71, 88) – Сахно (43).

 

         ЦАР – так  по – дружньому його називали  партнери і вболівальники Миколу ЦАРИЦИНА, який майже 20 років вірою і правдою служив  рідному «Електрону». В ньому  відбулося його становлення  як гравця. А воротарського  стажу у нього значно більше.  

 

У ФУТБОЛІ  Микола  вже майже півстоліття.  Розпочинав разом з Олександром в «Сільгосптехніці».  Потім  він забрав його  в  «Електрон».  Для молодого  воротаря  така довіра сала вагомим стимулом  виступати у головній команді міста, яка була одним із лідерів  обласних змагань.

Особливих  проблем у  Миколи  не  було. Він  мав  хороші природні дані.  Доповнював  їх відмінною реакцією, умінням «читати» гру і керувати  діями захисників. Як відзначав капітан команди Олег ЧКАНА,  найстрашніше для Миколи було –  це підвести команду. Бувало, що допускався помилок, але хлопці за це його не картали, бо знали  у наступній грі  він зіграє ще краще.

Микола Євгенійович  з гордістю і смутком  згадує часи футбольної юності,   яким тоді насиченим було  футбольне життя в місті, як радувалися вболівальники перемогам команди, якою шаленою була їхня підтримка.  На його думку, вони були  одними  з найпалкіших в Україні.

Гордиться ветеран футболу також  тим, що допоміг команді свого часу виграти золоті медалі Всеукраїнської аматорської першості, кілька сезонів  виступав у Перехідній і Другій лігах ЧУ,  має нагороди за перемоги у чемпіонатах і розіграші Кубка області.  А це  майже 250 матчів. Й до цього часу  ветеран  перебуває у хорошій формі. Приміром, у 40 років  у складі «Агротехсервісу»  став чемпіоном міста з  міні-футболу, переможцем  Меморіалу Володимира ЦВЄТКОВА  серед ветеранів і  виграв «Лігу ветеранів».17 матчів – 17 впевнених перемог із загальним рахунком 233 :39. Микола не тільки пропускав, а  й забивав м’ячі.  Він  входить  до списку  кращих  бомбардирів  чемпіонатів міста і району. За  час своєї кар’єри  154   рази змушував своїх колег по амплуа  діставати  м’ячі із сітки воріт.  Приємно, що справу  ЦАРИЦИНА  –  старшого продовжив  його син, який теж  воротар. Він кілька років  виступав за місцевий «Рятувальник» у  чемпіонаті України з футзалу

Й  наразі Микола Євгенійович  активно продовжує себе у футболі, вже як арбітр, обслуговуючи матчі чемпіонатів міста, району і області.

Окрім Символічної збірної «Сумщина футбольна-30» Микола ЦАРИЦИН  в рейтингу «40 гвардійців «Електрона», які виступали  за  нього  10 і більше  років.

 

       МАТЧ  з ІСТОРІЇ.

     Чемпіонат України 2000/2001. Друга ліга. Група В.  «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – «ФРУНЗЕНЕЦЬ-ЛІГА – 99» (Суми) – 4:1. 12 серпня 2000 р.  Стадіон «Електрон». 3700 глядачів.
Голи:
  Літвінов (1),  Кулик (15),  Толстов (42),  Рубанчук (80),  Матала (83)
      «ЕЛЕКТРОН»:   ЦАРІЦИН,  Прищепа  (Суятінов, 88), Піскун,  Марченко ( Дубров, 84),  Кулик (Крамаренко, 70),  Жоголко,  Марусич,  Луценко ( Шевчук, 78),  Толстов ( Рубанчук, 80), Шестаков,  Матала (Кліщенко, 87).
      «ФРУНЗЕНЕЦЬ- ЛІГА- 99»:  Суслов,  Попович ( Жук, 46), Болотов,  Шаповал (ІБулат, 62),  Кравченко,  Літвінов,  Каліненко,  Теслик ( Черношвець, 46),  Леонов ( Гусєв, 69), І Шевченко, Черняков ( Іваненко, 46).
Попередження:  Каліненко (19)),  Булат (70),  Іваненко (75)

 

         

    

      ФОТО з АРХІВУ.  «Агротехсервіс» 35+. Рекорд: 53 матчі -53 перемоги  із загальним рахунком 730 : 85.  Тренер Олександр КВАША (у другому ряду –  у центрі) і  Микола ЦАРІЦИН (у  другому ряду – крайній ліворуч).

 

І КВАША, і ЦАРІЦИН  були у першому складі команди ветеранів  «Агротехсервісу» 35+ з міні-футболу, яка у 2012 році   виграла  Відкритий чемпіонат міста, Меморіал Володимира ЦВЄТКОВА  і Кубок «Ліги ветеранів». Молоді «діди» перемогли суперників в усіх 19  матчах  із загальним рахунком 175 : 29.  Микола у 14 зустрічах забив 22 м’ячі, а Олександр у 5- 17.

За підсумками рейтингу  футболістів Ромен Микола ЦАРИЦИН посів 12 місце. Він був найстаршим  серед 25 гравців. Йому виповнилося 40 років.

 

Іван КРУГЛЯК:   Завжди був першим номером

 

    Перші роки становлення  аматорського  краснопільського «Явора»  були тісно пов’язані  із Іваном КРУГЛЯКОМ, який впродовж  10 років  впевнено захищав його ворота. Провів більше  200 матчів у всеукраїнських і обласних змаганнях. 10 жовтня  ветеран футболу відзначає свій  69 -й День народження.

 

– КАР’ЄРУ ми з Іваном та іншими  хлопцями розпочинали  в Угроїдах, де організували команду «Юність», яка  пристойно трималася на обласному рівні. Пригадую нашу перемогу над сумським «Фрунзенцем», якому ми завдали єдиної поразки в сезоні. В одному із сезонів посіли 8 місце  серед 16  команд. Це, звичайно, було успіхом сільської команди. Неабияка заслуга в цьому, без сумніву, нашого кіпера  – Івана КРУГЛЯКА, – поділився спогадами  гравець і тренер «Явора» Микола ЗАВАЛІЙ.

Не менш успішно Іван  виступав, коли  команду перевели до  Краснопільського лісгоспзагу, куди і він перейшов працювати  виконробом. Становлення  «Явора» (так стала команда називатися) пройшло за якихось два роки і суперники  вже рахувалися   із лісниками, як тоді називали гравців.  Своїм сходженням  вони  завдячують першому номеру. Іван мав   природні дані, відзначався самовпевненістю,  високою  віддачею  і майстерністю.  Тоді у нас була сильна команда, а Іван був одним із її лідерів, заспівувачем наших перемог. Тож закономірно, що в  ті роки  краснопільці  були у перших лавах обласних змагань. Вони  стали  чемпіонами і призерами та володарями Кубка  області та Кубка сезону. А згодом впевнено  представляли Краснопілля у першості УРСР серед КФК. Той «Явір», за словами Миколи ЗАВАЛІЯ,  створив  хорошу основу для подальших  успішних  виступів  команди у ЧУ серед професіоналів.

На той час Іван  вже завершив свою активну кар’єру і зосередився  на роботі у лісгоспі. На посаді виконроба пропрацював 30 років.  А коли мав час,  виходив на поле вже  у складі команди ветеранів. І грав, як у уроки  своєї футбольної юності.

 

     ФОТО з АРХІВУ. 1983 р. Вшанування «Явора» у Краснопіллі з нагоди виграшу Кубка облради ФСТ «Колос». Капітаном команди був  Іван КРУГЛЯК – перший ліворуч.

– На мою думку, Іван КРУГЛЯК на той час був одним з найкращих воротарів  в обласних змаганнях,  – згадує  колишній директор Краснопільського  лісгоспзагу  Володимир САЄНКО. –  Він був максималістом, завжди  мотивованим, як приміром,  у матчах, коли «Явір» став чемпіоном області і переміг у  фінальній  кубковій  зустрічі «Фрунзенець».  У багатьох матчах Іван демонстрував  чудову гру, надихаючи партнерів на перемогу,  відзначався, коли у його ворота призначалися пенальті. Він був взірцем і авторитетом для гравців команди.У «Яворі» провів свої найкращі роки. За це я йому щиро вдячний.

… Пригадалися слова  Лева ЯШИНА: –  Воротар повинен не тільки заходити  на стадіон з високо піднятою головою, але і мав моральне право  залишати його  з почуттям виконаного обов’язку. Іван КРУГЛЯК тоді  так і грав.

.

       МАТЧ з ІСТОРІЇ. 

     Фінал Кубка області  імені двічі Героя Радянського Союзу С. КОВПАКА.   «ЯВІР» (Краснопілля) –  «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) -3:2. Стадіон «Колос».  2 500 глядачів. 

      «ЯВІР»:   КРУГЛЯК,  Савченко, Пацюк, Пахомов,  Ломакін, Бабич, Шатьорний, (Петров),  Чехунов, Тимошенко,  Завалій, Лебеденко.

        «ФРУНЗЕНЕЦЬ»:  Таранушенко, Шеліхов, Танчик, Мироненко, Бондаренко, Васєка (Строганов),  Каравай (Греков), Терещенко, Мирва, Синягівський (Журба), Тараненко.

      Голи:  Лебеденко (32),  Пацюк (63). Бабич (80) –  Журба (53), Терещенко (93 – пенальті).

 

 

 

 

На футбольних полях

 

 ГЛАДКИЙ  не пробив  Назара

 

     У черговому турі  чемпіонату України серед аматорських команд 2 групи охтирський «Нафтовик» зустрічався з «Авангардом» (Лозова) на його полі.

ПОЄДИНОК  суперники завершили без забитих м’ячів. Правда,  вже в дебюті  господарі могли вийти вперед, але Олександр ГЛАДКИЙ – екс-гравець збірної України та  багатьох команд –   не реалізував пенальті.  Він же граючий спортивний директор   «Авангарда»  не  зміг перехитрити  молодого  кіпера  гостей 18-річного   Назара  ЮРЧЕНКА. Він розгадав напрям  польоту м’яча  і намертво  його накрив.

Набравши  після 6 турів  5 очок, охтирчани посідають передостаннє, 9 місце в групі.

12 жовтня  їхнім суперником буде  криворізький «Пенуел», у якого 7 очок і він на  7 рядку турнірної таблиці.

До речі, для «нафтовиків» це буде ювілейний, 50  матч, зіграний ними у  чемпіонатах і розіграшу Кубка України.  В активі  23 перемоги, к пасиві – 15 поразок за різниці м’ячів 60 – 56.

 

  Матчі і м’ячі  Артема КОРЖА

 

    Вихованець ФЦ «Барса»  Артем КОРЖ  свою кар’єру  у великому футболі розпочинав  у  молодіжному складі  СК «Дніпро-1». Але клуб  зробив паузу, знявшись  з чемпоінату України.

АРТЕМА взяли  до житомирського «Полісся». Наразі  він виступає за  другу команду в друголіговому чемпіонаті України (група А).

Після  9 матчів  полісяни на чолі  турнірної таблиці. У них 19 очок і вони на 2 пункти випереджають  «Пробій» з  Городенка Івано-Франківської області.

Сумчанин взяв участь у 8 матчах, відігравши загалом 228 хвилин. Він відкрив лік своїм забитим м’ячам. У матчі з  ФК «Вільхівці»  з однойменного села Закарпатськоі області  на полі суперника  він відзначився на 90+1 хвилині. Гості виграли  5:0.

 

 

За молодіжний склад  СК «Дніпро-1» Артем відіграв  15 матчів і забив 1 м’яч  у зустрічі з  ровесниками «Оболоні» (1:1). Наш земляк є гравцем  юнацької збірної України Ю-16.  У її складі  тричі виходив на поле  і став переможцем Турніру розвитку УЄФА.  У протистоянні із Люксембургом Ю-16 (3:1) відзначився  одним влучним ударом.

 

 Шоста поразка «Лехії»

 

Шостої поразки  в Екстракласі чемпіонату Польщі  зазнала гданьска «Лехія», в якій на правах  оренди  виступає гравець «Динамо», уродженець Конотопа Антон ЦАРЕНКО.

У МЕЛЕЦІ команда  поступилася місцевій «Сталі». Гості  наприкінці першого тайму відкрили рахунок, на початку  другого   господарі  відновили рівновагу, а на 92 хвилині забили ще один м’яч. Тож, 2:1 – на користь «Сталі».  Антон відіграв 76 хвилин.

«Лехія» на  16 місці серед 18 команд, набравши в 11 матчах  9 очок.

 

  «Т-А»: третій похід за медалями

 

Сумська «Технологія – Агросвіт»  – єдиний представник Сумщини в чемпіонаті України з футзалу сезлну 2024/2015.

 

                  

 

ВОНА гратиме у Першій лізі. Суперниками  наших футзалістів у 2-й групі будуть   «Агромат»  і «Десна» з Києва,  «ЗП-груп» (Запоріжжя), МСК «Харків-2» і «Авалон» з Броварів. Перші матчі суперники  мають зіграти 19 жовтня.

Після двох кіл, по  4 кращі команди  продовжать боротьбу у чвертьфіналі.

Два останні роки поспіль  сумчани ставали бронзовими призерами  першоліговиї перегонів.

 

Зіграли без замін

 

    У черговому турі  чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги вихованці  сумського футболу зіграли без замін.

ВПЕРШЕ  весь ігровий час вони провели на полі. «Чорноморець» з Олексієм ХОБЛЕНКОМ  переміг «Оболонь», за яку виступає Сергій СУХАНОВ,- 1:0, а в принциповому протистояння «Вереса» (Владислав ШАРАЙ)  і «Зорі» (Денис АНТЮХ)  успіх був на боці рівненців, які  виграли – 2:1.